Kakšna je povezanost med človekom in naravo?

Ta objava je skupek mojih misli. Je mišljenje, katerega sem si ustvarila z uporabo dosedanjega znanja in opazovanja. Objava se je razvila iz kratke šolske naloge. Naročeno nam je bilo, da naj napišemo kratek sestavek, dolg od 100-150 besed, ki bo opisal naše mnenje o povezanosti med človekom in naravo (medsebojni učinek, pozitivni in negativni učinki, stranski učinki, človeški vpliv na naravo, posledice, itd.). Upam, da vam bo prebrano všeč, ali pa vas bo vzpodbudilo da delite še svoje mnenje

Ljudje in narava imata vzajemen učinek.

Prav tako kot mi učinkujemo na naravo, narava učinkuje na nas. Navsezadnje smo ljudje del narave in spadamo v kraljestvo živali. Že od vsega začetka nas je narava preskrbovala z vsem, kar smo potrebovali za preživetje. Tudi sedaj je tako, vendar le tega žal skoraj več ne opazimo, zaradi umetno ustvarjenih produktov. Kot že prej omenjeno, je narava zadovoljila vse naše potrebe, mi pa smo ji vračali usluge s spoštovanjem in v večini kultur tudi čaščenjem narave in njenih oblik.

Ljudje in narava imata vzajemen učinek

Ker je človeška populacija rasla in se razvijala, skozi čas pa smo postali vse bolj in bolj napredni, smo pozabili na naravo in njeno pomoč pri našem preživetju. Naše število se je podvojilo, nato potrojilo, tako da smo postali neke vrste kuga našega planeta, saj smo v zadnjih 200 letih naravo le uničevali.

Naši vplivi na naravo so bili v zadnjih stoletjih izredno negativni, vendar so se dogajali v majhnem obsegu, tako, da se je imela narava čas obnavljati. Dandanes pa so zaradi naše nepredstavljive številčnosti posledice naših dejanj preobsežne, da bi jih lahko narava sama odpravila.  Zaradi tega se je povečal obseg in pogostost naravnih katastrof.

narava-povezanost-čloek

Ljudje dnevno proizvajamo ogromne količine odpadkov.

Naš način življenja je pogojen z aktivnostmi, ki vodijo do onesnaženja ter s tem delajo zrak, prst in vodo škodljivo za vsa živa bitja. Najbrž bi sedaj želeli ponosno izjaviti, da vi pa že ne onesnažujete narave. Mogoče ne direktno, onesnažujejo pa jo vsi tisti, ki vam in vašim bližnjim zagotavljajo lagodno življenje – industrija, tovarne, velike kmetije, itd. Vseeno pa moram omeniti, da ste tudi vi, kot posameznik, tisti, ki onesnažujete. Zakaj? Ker vozite/-mo avtomobile oz. se prevažamo z drugimi motornimi prevoznimi sredstvi, vsi uporabljamo vodo, ne le za pitje in kuho, prav tako pa večina greje svoje domove ter jih tudi osvetljuje. Vsa ta dejanja povzročajo takšno ali drugačno onesnaževanje.

Namenoma ali ne, prav vsi onesnažujemo naravo.

Prav zaradi tega so vsi pozitivni učinki človeka tisti, ki so storjeni potem, ko je škoda že narejena. Vedno se ukvarjamo z že nastalimi problemi:

 • onesnaženje tal, zraka, vode,
 • ogromna proizvodnja odpadkov,
 • naraščajoča industrija, ki ima za posledico še večje onesnaženje in proizvodnjo odpadkov,
 • itd.

Kot primer; sedaj poskušamo zmanjšati količino odpadkov, jih reciklirati in okrepiti zakone, kateri so ključni za zmanjšanje nastajanja odpadkov.

Posledice naših dejanj so jasne.

Utapljamo se v odpadkih, naši vodni viri so onesnaženi, prst in zrak pa sta polna strupenih snovi in težkih kovin, v količinah, ki so veliko večje od normalnih.

Trenutno najpomembnejša stvar katero lahko naredimo je, da ljudi ozaveščamo in izobražujemo glede okoljskih problemov. Povedati in pokazati jim moramo, kako se lotiti reševanja problemov in sami postati dober zgled drugim, drugače ne bomo dosegli ničesar. Ljudje naredijo le tisto, kar so videli, da dela nekdo drug. Zato bodite dober zgled za vse okoli sebe in se spoznajte z načini, s katerimi lahko pripomorete k čistejši naravi.

Naredite to zase. Naredite to za vsa živa bitja na našem planetu.

gaia-s.org/en/nsl” border=
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •