Back
eko ustvarjalnice v MCC

Eko ustvarjalne sobote v MCC

V oktobru začenjamo Eko ustvarjalne sobote v MCC.

Otroci bodo skozi ustvarjanje in raziskovanje spoznavali okoljske tematike. Stremimo k temu, da otrokom približamo varstvo okolja na zabaven način.

Zato razpisujemo sklop sobotnih delavnic, ki se bodo nanašale na upcycling in ponovno uporabo materialov.

Delavnice bodo potekale ob sobotah od 10.00 do 11.30.

Udeležba je popolnoma brezplačna, Udeležba je popolnoma brezplačna in delavnice pa so primerne za otroke v osnovni šoli.  Prosimo pa, da vašega otroka predhodno prijavite, saj je število mest omejeno.  Otroci pa bodo ustvarjene izdelke lahko odnesli domov. https://forms.gle/AYzE6KonoYotwx4F6

 

8. 10. 2022 – Upcycle ustvarjamo iz odpadnih oblačil in kozarcev za vlaganje

Iz odpadnih oblačil in blaga si izdelaj svoj mošnjiček/ vrečko za nabiranje kostanja in ostalih jesenskih dobrot.

Steklene kozarce za vlaganje pa spremeni v lonček za pisala ali šparovček.

15. 10. 2022 – Raziskujmo jesenske barve

S pomočjo pisanega jesenskega listja in nekaterih drugih naravnih materialov si bodo otroci naredili svoje naravne barve. Poleg tega pa bomo s kemijskimi poskusi raziskovali in spreminjali barve.

22. 10. 2022- Izdelajmo alternative nagrobnih sveč:

Ker se bliža 1. november, dan mrtvih, bomo z družili dve problematiki in otroki ustvarili alternative nagrobnih sveč. Barvali bomo kamenčke in  odpadno olje spremenili v čisto prave svečke.

Problematika 1: Odpadno olje

Po strokovnih ocenah lahko 1 liter odpadnega jedilnega olja onesnaži kar milijon litrov pitne vode, poleg neposrednih tveganj za oskrbo s pitno vodo pa olja povečujejo tudi stroške čiščenj odpadnih voda na čistilnih napravah in s tem višje stroške javnih storitev v občinah.

Problematika 2: Nagrobne sveče

Slovenci smo eden od vodilnih narodov po porabi nagrobnih sveč. Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, škodljiv vpliv na okolje pa je njihovo odstranjevanje. Teh negativnih učinkov pa se ljudje sploh ne zavedamo. Več kot 95 % vseh sveč v Sloveniji ima ohišje iz PVC plastike, ki zaradi svojih neustreznih lastnosti ni primerno za snovno reciklažo. Razkrajanje PVC plastike ima negativen vpliv na okolje, saj se pri tem sprošča škodljiv klor, kar se lahko dokaže z Beilsteinovo reakcijo.

Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč namreč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je (vsaj v Sloveniji) najbolj uporabljan material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč.

29. 10. 2022 – Upcycle, kako staro šaro spremeniti v strašljive okraske za noč čarovnic

Ker se bliža noč čarovnic, je na mestu, da se na to strašno noč tudi pripravimo. Z otroki bomo ustvarili strašne okraske, da bo Noč čarovnic letos malo bolj okolju prijazna a vseeno zelo srhljiva.

The event is finished.

Date

Okt 08 2022
Expired!

Time

10:00 am - 11:30 am

Več informacij

Prijava

Lokacija

mcc Celjski mladinski center
Mariborska cesta 2, 3000 Celje
Kategotije
Prijava

Leave A Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: Content is protected !!